Promýšlím své podnikání a zahajuji první kroky :)

Myšlenka razantní změny v mém doposud pevně zavedeném fungování v roli zaměstnance mě neuvěřitelně nakopla. A nabila novou energií, kdy jsem nemusela spát ani jíst, prostě si jenom snila a představovala si, až to BUDE. I když mě mé myšlenky neustále zaváděly již k samotné kavárně, uvědomovala jsem si, že mě čeká ještě jeden velký krok, a to ne tolik zábavný a kreativní, a to zahájit kroky k založení podnikání.

Po konzultacích s mojí dnes už daňovou poradkyní a účetní, kamarádkou z gymplu a „spolupěvkyní“ z pěveckého sboru, Leou, jsem se rozhodla založit společnost s ručením omezeným.  Po analýzách nabídek firemních účtů, jsem si jeden takový založila. A hlavně si také zřídila všechny potřebné živnosti včetně pro mě té nejsložitější – hostinské živnosti a koncese na prodej alkoholu.

Vzhledem k tomu, že jsem potenciálně vhodný prostor našla relativně rychle, začala jsem si vše představovat v plné kráse. Promýšlela jsem koncept své kavárny, co v ní budu nabízet, jaké akce pořádat, jak se bude vlastně jmenovat… už jsem úplně viděla ty nadšené a spokojené tváře mých budoucích zákazníků. Ale to jsem samozřejmě opět utekla o pěkný kus dál, vlastně jsem vůbec netušila, jak dlouhá cesta k otevření mé kavárny povede, i když tehdejší plány byly takové, že by to mohlo být v řádu pár měsíců.

Také jsem si zjišťovala, co vše je potřeba v kavárně vlastně mít a kolik to tak asi stojí, abych si udělala představu, jestli je to pro mě vůbec finančně reálné. Nejenom ohledně nákladů souvisejících s otevřením kavárny, ale také jsem se pokusila sestavit dvě varianty odhadu finančních prostředků potřebných pro rozjezd kavárny po jejím následném otevření. Jedna byla pesimistická druhá realistická. Tak co myslíte, do které jsem se lépe trefila?

Absolvovala jsem také individuální kurzy na téma kávy a její přípravy, nechala si radit od odborníků, konzultovala, pořád něco vyhledávala a studovala. Prostě jsem se snažila získat co nejvíc informací, které by mě prakticky, přehledně a srozumitelně provedly jednotlivými kroky, které jsem měla před sebou. Kéž bych tehdy měla nějaký ucelený a srozumitelný návod!

Dnes se mi to s odstupem času zdá až nemožné, ale věřili byste, že od prvotní myšlenky po otevření kavárny uběhlo dlouhých 15 měsíců? A to jsem našla vyhovující prostor celkem rychle, vlastně skoro hned. Ale právě s ním to nebylo vůbec jednoduché…

Markéta Soukupová
Po 17 letech krásné práce pro zajímavé zaměstnavatele jsem se vydala na zcela novou cestu - podnikám převážně z kavárny :) Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.