A ten dort si pečete sama?

Ke kávě neodmyslitelně patří dezerty. Vždy mě na jednu stranu potěší, když se mě zákazníci ptají: „A to si pečete sama?“ Ale na tu druhou by se mě chvílemi chtělo křičet: „Blázníte! Kdy bych to jako asi tak ještě měla dělat?“ A to nemluvím o tom, že téměř nepeču ani doma, což je opravdu paradox, jak se teď umím „otáčet“ za barem. 🙂

Možná ale k takové otázce vybízím sama, jelikož o všem, co v kavárně nabízím vyprávím tak zaujatě, že to nejspíš zákazníci myslí opravdu vážně, vkládají ve mě takovou důvěru a nemůžu se jejich dotazu vlastně vůbec divit. Ale i kdyby jsem to skutečně znamenitě uměla a měla na to čas, tak to stále nestačí!

Protože na pečení dezertů je potřeba cukrářská živnost! A to není živnost, která je nezbytně nutná k otevření a provozování kavárny, to je zase živnost hostinská. Takže pokud nemáte vzdělání v oboru případně dostatečnou praxi, je potřeba mít odpovědnou osobu. A navíc hygienou schválený prostor pro přípravu dezertů, a to ne vždy je slučitelné s konkrétním gastroprovozem. A naše kuchyně doma to nejspíš také nejsou. Pokud vás toto téma ale přesto zajímá, není to samozřejmě neřešitelné. Více je možné dohledat pod následujícím odkazem. A pokud vás zajímá k tématu provozu kavárny ještě mnohem víc, tak vám ráda doporučím můj eBook „Jak vybudovat vlastní kavárnu?“.

Já téma dezertů řeším prostřednictvím dodavatelů. Vzhledem k tomu, že jsme celkem malá kavárnička, tak to zase není o tak velké zásobě.  Mým cílem je mít v nabídce tři dorty a doplňovat je nějakou menší sladkostí, konkrétně třeba ovocem v hořké čokoládě či oblíbenými pohankovo-jáhlovými hrudkami s ovocem v hořké čokoládě či bílé čokoládě s jogurtem. Mňam, hned bych si něco dala! Snažím se také myslet na  potravinová omezení, konkrétně alergii na lepek, se kterou se potýká čím dál tím více zákazníků a je tedy fajn mít bezlepkovou nabídku i pro ně.

Možná ale některé „mlsné jazýčky“ uspokojí dobrůtka ke kávě. Vzhledem k tomu, že jsme psí kavárna, tak velmi rádi pracujeme s „tlapičkou“. Třeba taková sušenka ke kávě v podobě psí tlapičky má velký úspěch – je milá, jiná a navíc skvělé chutná! Případně ji střídáme dle stavu zásob s italskými amaretkami, pusinkami s mandlovým likérem. Psí tlapička se čas od času prolíná třeba i na oblíbené Bonifácovy minidortíky.

    

A nezapomínáme také na dortíky ke speciálním příležitostem, třeba ke svátku svatého Valentýna, velikonocím nebo různým oslavám a narozeninám. To vše umíme ve spolupráci s našimi skvělými a osvědčenými dodavateli pro naše zákazníky zajistit.

  

V horkých dnech máme pro zákazníky, kteří rádi mlsají zajímavou alternativu – kávu Affogato. Jedná se o italskou kávovou specialitu, která v italštině znamená utopený. V tomto případě doslova utopíme vanilkovou zmrzlinu espressem přímo před zákazníkem. Nejenom, že to krásně vypadá a chutná, tak zákazníkovi poskytneme při servírování krásný zážitek.

K dezertům také rozhodně patří šlehačka. Jsem docela překvapená, kolik zákazníků nad šlehačkou váhá, protože prý očekává takovou tu chemickou, ve spreji. To jako vážně? Samozřejmě, že u nás máme domácí šlehačku! A zažívám s ní i zajímavé veselé příhody. Kromě toho, že ji ráda ujídám, tak na ni některé zákaznice chodí prostě jenom tak. Prostě chtějí třeba dvě porce šlehačky, protože prý je skvělá!

A se šlehačkou souvisí jedna moc zajímavá kombinace – šlehačka a povidla. Já často říkám, že je to „po čertech“ skvělá kombinace. Pokud máte rádi obě ingredience, můžu vám dortík jednoznačně doporučit. A nejlépe právě v naší kavárně. Jeho název je výstižný, je to prostě povidlový dort.

Pokud by Vás zajímalo, jak se mi daří odhadnout počet dortíků, tak i po těch více jak třech letech nedaří. A jelikož mám strach, aby nechybělo, tak raději objednám víc a pak doma dojídáme. Ještě, že to máme kde vyběhat. 🙂 Tak co, máte ještě chuť na něco sladkého? A nebo toho sladkého bylo na vás až až. Tak i tak budu ráda, když se za námi zastavíte osobně a něco dobrého z naší nabídky ochutnáte, ať již sladkého nebo třeba slaného. O tom se třeba rozepíšu někdy příště.

No a pokud by vás zajímalo víc o tom, co obnáší příprava kavárny, jaké další živnosti, koncese, oprávnění a povolení je potřeba mít, tak se třeba můžete začíst do mého eBooku, který kromě praktických rad a návodů přibližuje atmosféru kavárny, jako byste ji už měli. 🙂

 

 

Markéta Soukupová
Po 17 letech krásné práce pro zajímavé zaměstnavatele jsem se vydala na zcela novou cestu - podnikám převážně z kavárny :) Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Příběh o cestě k vlastní kavárně

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku?